Gepubliceerd op: 12 januari 2018

Voel jij te veel van anderen?

Hooggevoelig?

We horen het vaak: ‘Ik pik zo gemakkelijk het gevoel van een ander op’. ‘Er hing daar zo’n zware energie, daar had ik echt last van’. ‘Hoe leer ik me voor het gevoel van anderen kan afsluiten.’ ‘Ik ben hooggevoelig’.

Het goede nieuws is dat je veel voelt, en dat is op zijn zachtst gezegd een zegen. Misschien ervaar je dat nog niet zo. Maar wellicht geeft dít je hoop.

Als je veel voelt, is het voor jou mogelijk om bij jouw eigen gevoel te komen. En jouw eigen gevoel geeft je de richting in de keuzes die wel en niet goed voor jou zijn. En dan bedoel ik keuzes in hele brede zin. Van voelt het goed om met die bepaalde persoon in contact te treden of te blijven? Voelt het goed om deze studie te doen? Hoe voelt het om je relatie te beëindigen? Welk gevoel geeft het om deze afspraak te maken of af te zeggen? Voelt het goed om dit te eten? Deze aankoop, zou dat goed of niet goed voelen? Kortom, als je goed bij je gevoel kunt, geeft dit je duidelijke richting in je leven, en die richting helpt je om gelukkig te zijn.

Wat verstoort het pure voelen?


Er zijn een aantal dingen die het pure voelen verstoren.

Je denken. Dat leidt af van je pure gevoel. En denken creëert weer een ander soort gevoel, het afgeleide voelen. Dat wat je voelt door dat wat je denkt.

Een ander ding dat je pure voelen verstoort, zijn in jou opgeslagen onverwerkte emoties. Emoties die je niet volledig hebt toegestaan. Als je bijvoorbeeld een dierbare hebt verloren en je hebt geen ruimte gegeven aan al je verdriet, dan draag je dit verdriet, deze emotie nog met je mee. Dan voel je alles door deze waas van verdriet heen, en beïnvloedt dat al je keuzes. Wat dan nodig is, dat je eerst de tijd en ruimte neemt om al dit verdriet te voelen en dit verdriet te verwerken.

Wanneer er veel verdriet in je zit en je ontmoet iemand anders met verdriet dan is de kans groot dat je je bij die persoon zwaar voelt. Als je je eigen verdriet niet wilt toelaten, zul je de ontmoeting als onprettig ervaren. Als je je eigen verdriet wel wilt toelaten, is de ontmoeting juist fijn, een herkenning en een uitgelezen kans om weer een deel van je eigen verdriet te verwerken.

Wat kun je doen als je te veel van een ander voelt, als je hooggevoelig bent?

Maar wat nu als je het idee hebt dat je het gevoel van een ander oppikt. Dat je voelt hoe de ander zich voelt, is informatie die jou helpt in het leven. Wat je met deze informatie doet, is een keuze die je zelf mag en eigenlijk ook moet maken. Ook hier gaat het erom dat je doet wat goed voor jou voelt. Wellicht voelt het goed om er voor die ander te zijn. Je kunt door wat je voelt, de ander begrijpen, meeleven en hierdoor de ander aanmoedigen om het gevoel toe te laten, in plaats van het vast te houden. Op die manier kan die ander zijn emotie verwerken.

Wil je er niet voor die ander zijn, omdat de nabijheid van die persoon onprettig voelt, dan kun je weg gaan, of als dat niet kan, geen enkele aandacht van jou naar die persoon laten uitgaan. Heb je dan nog steeds het gevoel dat je er last van hebt, dan kun je er van op aan, dat je op dat moment te weinig met je aandacht in je eigen lichaam aanwezig bent.

In je gedachten ben je met die ander bezig en daardoor krijg je door je gedachten over die ander een gevoel over je (afgeleid voelen) of krijg je door de aandacht die je op de ander richt, het gevoel van die ander binnen. Wanneer je daarentegen je volledig aandacht naar binnen richt, dus op je zelf, en dat wat je voelt de ruimte geeft, raak je kwijt waar je last van hebt en kom je weer terug bij jezelf. Een goede oefening voor iedereen die meent te veel van een ander te voelen. Wat het ook is.

Kun je hierin hulp gebruiken? Lees hier verder>>

Coaching

Persoonlijke Coaching

Life coaching

Heb je last van stress, spanningen, burn-out, te veel denken of onzekerheid? Of heb je behoefte aan een andere verandering, maar weet je niet precies hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Dán is het tijd voor onze life coaching in Bussum!

Burn-out klachten

Burn-out coaching

Onze methode is een uitkomst bij burn-out herstel. Waarom? We pakken de oorzaak op mentaal, gedrag en emotioneel vlak aan. De uitputting die je voelt, komt voor een groot deel door het onderdrukken van onverwerkte emoties en door ondermijnende gedachten. 

Relatie coaching

Weten jullie niet meer of je met elkaar door wilt? Is er misschien iets gebeurd wat moeilijk oplosbaar lijkt? Of mist de verbinding tussen jullie? Dan geeft onze relatiecoaching oftewel relatietherapie jullie nieuwe inzichten en kansen.

Zakelijke coaching

Te veel stress, burn-out klachten of ga je met tegenzin naar je werk? Loop je vast als leidinggevende? Zit er iets anders dwars in je functioneren? Of ben je toe aan een volgende stap, maar kom je daar zelf niet uit?

Groepssessies

Speciaal voor iedereen die vastloopt in het leven, financieel afhankelijk is van een minimale uitkering of een gelijkwaardig laag inkomen en verder geen of weinig financiële middelen heeft, geven we groepssessies voor €45 per persoon/per keer.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs