Gepubliceerd op: 23 november 2017

Is jouw Mannelijke en Vrouwelijke Energie in balans?

Wij beschikken over mannelijke en vrouwelijke energie. Zo zijn we geboren met onze mannelijke en vrouwelijke energie in balans. Tijdens ons leven kan de prachtige balans, waarmee we zijn begonnen, verstoord raken. Jaren lang had moment bij velen de mannelijke energie de overhand. De vrouwelijke energie had haar ‘aanzien’ verloren. Hiermee bedoelen we dat de natuurlijke zachte vrouwelijke energie weinig waardering kende,

De oorsprong van je mannelijke en vrouwelijke energie

Maar laten we eerst eens wat meer vertellen over wat de mannelijke en vrouwelijke energie is. Dat is de totale zuivere energie van jouw gevoelswezen, die je bij de conceptie hebt meegekregen. De conceptie leidt tot jouw lichaam waarin, het gevoelswezen dat je bent, je hele leven in huist. Je bent immers een gevoelswezen en je lichaam biedt je de mogelijkheid om te leven op aarde.

Je voelt je als mens het meest evenwichtig als je mannelijke en vrouwelijke energie in balans is. Dan ervaren we veerkracht, kunnen we gemakkelijk aanvoelen wat er nodig is terwijl we evengoed stevig in onze eigen schoenen staan.

Op het moment dat onze mannelijke en vrouwelijke energie in balans is, voelen we ons zacht én sterk. En niet te vergeten, we zitten dan goed in ons gevoel. Hierdoor kunnen we, terwijl we geheel bij ons zelf zijn, ons innerlijk voelen en tegelijkertijd in contact treden met een ander. Dus we hebben dan zowel contact naar binnen als naar buiten. De vrouwelijke energie voor het contact naar binnen en de mannelijke energie voor het contact naar buiten.

Profiteren van je mannelijke en vrouwelijke energie

Mannelijke energie en vrouwelijke energie is allebei even belangrijk. We hebben kracht en zachtheid nodig in ons leven. Zo hebben we ook beide energieën nodig in ons werk, bijvoorbeeld als we leiding geven of samenwerken. Maar we kunnen rustig stellen dat mannelijke en vrouwelijke energie van groot belang is in alle intermenselijke relaties. Als onze mannelijke en vrouwelijke energie in balans is lopen vriendschappen en alle andere sociale contacten soepel omdat we ons ontspannen voelen en anderen moeiteloos aanvoelen zonder onszelf te verliezen. En uiteraard is een gezonde balans in onze mannelijke en vrouwelijke energie ook wezenlijk voor de beleving van onze seksualiteit.

Maar wat is mannelijke en vrouwelijke energie eigenlijk? Waarom hebben we beide energieën nodig? En wat kun je er aan doen als de balans ontbreekt? 

Mannelijke energie

Mannelijke energie helpt ons om zichtbaar te zijn in de wereld. Het is een energie die leidt tot daadkracht, grenzen stellen (voor jezelf opkomen), en zorgt ervoor dat we ondernemend zijn.

Vrouwelijke energie

Vrouwelijke energie is van nature meer naar binnen gericht, naar ons gevoelsleven. En daar waar die naar buiten is gericht, ziet die toe op het innerlijk van de anderen. Het is een zachte, ontvankelijke en verbindende energie.

Balans in mannelijke en vrouwelijke energie

Wanneer je vrouwelijke en mannelijke energie in balans is, voel je je prettig en op je gemak in je omgeving, voel je anderen en je omgeving gemakkelijk aan en is je handelen hierop afgestemd. Dan ben je in staat de waarde uit jezelf te halen, je kunt je gemakkelijk verbinden met anderen zonder jezelf daarin te verliezen, je voelt aan wat goed en niet goed is en je kunt daardoor gemakkelijk keuzes maken die goed zijn voor jou. Bovendien heb je dan ook voldoende daadkracht om in actie te komen en de actie tot het einde te voltooien.

Zodra je mannelijke of je vrouwelijke energie overheerst, ontbeert je vaak de benodigde zachtheid of kracht.

Mannelijke energie domineert

Als je mannelijke energie domineert zul je naar alle waarschijnlijkheid erg veel nadruk leggen op het bereiken van doelen, hoe je wilt worden gezien in de buitenwereld en op succes en erkenning door anderen. Hierdoor wordt je vrouwelijke energie onderdrukt, waardoor je gemakkelijk het contact met je gevoelsleven en daardoor met jezelf en de ander verliest.

Bij een overdosis aan mannelijke energie ben je eerder gefocust op het doel en minder op het proces. Je zult dan eerder waarde hechten aan het aanzien van anderen dan aan de impact van je handelen op anderen. Het ontgaat je dan wat je gevoel je ingeeft.

Dit leidt ertoe dat je je houvast meer buiten jezelf dan in jezelf zoekt. Je probeert steeds te presteren en succesvol te zijn, het liefst wil je het beste zijn van allemaal.

Gespannenheid en te weinig rekening houden met de ander

Zo kan er gemakkelijk gespannenheid ontstaan door de angst niet te bereiken wat je wilt. Bovendien kan hierdoor gemakkelijk voorbij worden gegaan aan de menselijke / emotionele aspecten van anderen met het oog op het door jou beoogde doel.

Onzekerheid

Door het belang dat wordt gehecht aan het aanzien naar buiten toe, zal de houding worden aangemeten dat je heel sterk en krachtig bent. Dit om de van binnen heersende onzekerheid zoveel mogelijke te verbergen.

Moeite met verbinden

Mensen met teveel aan mannelijke energie hebben moeite om te voelen, hun hart te openen, zich emotioneel te verbinden met een ander, moeite om zich kwetsbaar te tonen en controle los te laten. Een symptoom hiervan is het voortdurend druk (willen) hebben en de neiging om ideeën en plannen heel snel in handelen om te willen zetten.

Stress

Door een overschot aan mannelijke energie of een tekort aan vrouwelijke energie, ben je geneigd om te veel te denken, te piekeren en zorgen te maken. Dit leidt tot rusteloosheid, stress, een gevoel van leegte en het ontbreken van bezieling en plezier in dat wat je doet.

Overschot aan vrouwelijke energie

Met een overschot aan vrouwelijke energie of een tekort aan mannelijke energie is iets je snel te veel. Je reageert hypergevoelig op prikkels, vooral omdat je te veel met anderen bezig bent. Je vindt het moeilijk om grenzen te stellen, omdat de mannelijke kracht, die je nodig hebt, ontbreekt. Je vindt het moeilijk om nee te zeggen en je laat je gemakkelijk meeslepen door emotionele stemmingen.

Overprikkeld

Door je vrouwelijke energie kun je je gemakkelijk inleven in anderen en diep in je eigen gevoelens zinken. Als je je eigen gevoelswereld onvoldoende kent, je eigen gevoel en emoties te weinig toelaat, en te veel op anderen bent gericht, raak je overvol en overprikkeld. De emoties van anderen zetten jouw emoties in beweging en doordat je je eigen gevoelswereld onvoldoende kent, raak je hierdoor verward.

Please’ gedrag

Als de vrouwelijke energie de mannelijke energie domineert kan dit er toe leiden dat je te veel met anderen bezig bent. Een zachte zorgzame kant gecombineerd met te weinig eigenwaarde leidt gemakkelijk tot ‘please’ gedrag.

Omdat je niet genoeg met je zelf en je eigen gevoel verbonden voelt, raak je de grond onder je voeten kwijt, waar je onzeker van wordt. Je wil graag goed doen, maar vergeet jezelf.  Er is dan sprake van onvoldoende verbinding met de mannelijke energie van ik-bewustzijn, voor jezelf opkomen en je innerlijke (daad)kracht.

Onzichtbaarheid

Wanneer je vrouwelijke energie domineert, keer je te veel naar binnen. Je raakt angstig voor wat er om je heen gebeurt en richt je uit veiligheid alleen op je eigen kleine wereld en verantwoordelijkheden. Je sluit je af voor de wereld om je heen en wordt liever niet opgemerkt of gezien. Dat voelt dan bedreigend. Je neemt je plek niet meer in en kunt niet meer laten zien wie je bent.

De voordelen van balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Als zowel de vrouwelijke als de mannelijke energie alle ruimte krijgt, houden deze elkaar in balans. Dan waardeer je je zachtheid en je gevoeligheid. Hierdoor voel je de mensen om je heen aan, zonder jezelf daarin te verliezen. Tegelijkertijd voel je de daadkracht en het vertrouwen om naar je gevoel te luisteren en er naar te handelen. Je durft er voor uit te komen, zonder jezelf te hoeven overschreeuwen.

Pas je je veilig voelt door voldoende mannelijke energie, kun jij je hart openen en je vrouwelijke energie laten stromen. Dan kun je je hart verbinden met je denken en je doen, essentieel voor jouw levensgeluk.

Wat kun je er aan doen om je mannelijke en vrouwelijk energie in balans te krijgen?

  1.  Ontdek je onzekerheden (angsten), zie die onder ogen en voel ze. Verzacht daar waar je verhardt.
  2. Leer je eigen gevoelswereld kennen en ken die de waarde toe die het verdient.
  3. Besef en laat in je gevoel binnen komen dat jij evenveel waard bent als een ander, je bent niet meer en niet minder waard.
  4. Vertrouw op en luister naar je gevoel.
  5. Neem je plek in zonder je kleiner of groter te maken.
  6. Stel je vanuit dit open voor je omgeving en doe wat goed voelt en doe niet wat niet goed voelt.
  7. Lukt het je niet om 1 t/m 6 zelf voor elkaar te krijgen, maar is dit wel wat je wilt? Laat je dan door ons op alle bovenstaande punten helpen coachen. Je zult er geen spijt van krijgen.

Muziek om mannelijke en vrouwelijke energie te laten stromen

Levensenergie is heel belangrijk voor je welzijn. Muziek heeft de kwaliteit je innerlijk te raken. En bij de juiste muziek helpt het je levensenergie te activeren. Een gezonde balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie zorgt voor ruimte, ontspanning, kracht, zachtheid en geluk. Hier een met zorg samengestelde lijst met muziek voor het laten stromen van je mannelijke en vrouwelijke energie. Veel luisterplezier!

Klik hier voor de Spotify playlist met muziek die je mannelijke, vrouwelijke en seksuele oftewel levensenergie in beweging zet. 

Coaching

Persoonlijke Coaching

Life coaching

Heb je last van stress, spanningen, burn-out, te veel denken of onzekerheid? Of heb je behoefte aan een andere verandering, maar weet je niet precies hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Dán is het tijd voor onze life coaching in Bussum!

Burn-out klachten

Burn-out coaching

Onze methode is een uitkomst bij burn-out herstel. Waarom? We pakken de oorzaak op mentaal, gedrag en emotioneel vlak aan. De uitputting die je voelt, komt voor een groot deel door het onderdrukken van onverwerkte emoties en door ondermijnende gedachten. 

Relatie coaching

Weten jullie niet meer of je met elkaar door wilt? Is er misschien iets gebeurd wat moeilijk oplosbaar lijkt? Of mist de verbinding tussen jullie? Dan geeft onze relatiecoaching oftewel relatietherapie jullie nieuwe inzichten en kansen.

Zakelijke coaching

Te veel stress, burn-out klachten of ga je met tegenzin naar je werk? Loop je vast als leidinggevende? Zit er iets anders dwars in je functioneren? Of ben je toe aan een volgende stap, maar kom je daar zelf niet uit?

Groepssessies

Speciaal voor iedereen die vastloopt in het leven, financieel afhankelijk is van een minimale uitkering of een gelijkwaardig laag inkomen en verder geen of weinig financiële middelen heeft, geven we groepssessies voor €45 per persoon/per keer.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs