Spiritualiteit ontwikkelen
Gepubliceerd op: 21 januari 2018

Wat is spiritualiteit?

Van spiritualiteit wordt regelmatig van alles gevonden. Interessant. Zweverig. Bijzonder. Ongrijpbaar. Dit laatste klopt zeker. Spiritualiteit kun je niet vastpakken of aantonen. Iets is aantoonbaar als je kunt laten zien dat het bestaat. En daar loopt het spaak. Spiritualiteit is namelijk iets voor jezelf en dat wat jezelf ervaart. Je kunt hooguit over je eigen ervaring vertellen, maar daarmee is het voor een ander niet bewezen. Op zijn best is het een kwestie van vertrouwen dat de ander in alle eerlijkheid zijn ervaring vertelt en dat dit geen inbeelding is geweest.

Een spirituele ervaring maak jezelf mee in het moment en kun je onmogelijk vastleggen. Om die reden kun je de ander nooit laten beleven wat jij hebt meegemaakt. En zo is het ook bedoeld. Spiritualiteit is iets persoonlijks èn of je het nu gelooft of niet, het is voor iedereen beschikbaar. Vervolgens is het aan jou wat je er mee doet. Aanvaard je je eigen ervaring zoals die was, of trek je het in twijfel met je ratio. Het is niet zo dat de ene persoon wel en de andere persoon niet spiritueel is. Het is eerder dat de ene persoon rationeler is dan de ander.

Onzichtbare vriendjes?
Iedere pasgeboren baby staat open voor zijn spirituele begeleiders. Een pasgeborene ziet de spirituele begeleiders. Je zou er eens op kunnen letten als je een baby’tje ziet. Baby’tjes staren vaak. Niet naar jou, maar naar iets naast of achter je. Net als katten trouwens. Ook katten zien spirituele begeleiders. Als kinderen praten over een onzichtbaar vriendje, verschijningen of een stem die ze horen, wordt dit door volwassenen meestal ongemakkelijk of onzinnig gevonden. En als de kinderen ouder worden en steeds meer op hun ratio worden aangesproken, verdwijnt hun gevoeligheid en zo sluiten kinderen zich af en verdwijnt het aangeboren open staan voor de spirituele hulp.

Dan is het kringetje weer rond. De oorspronkelijk open kinderen groeien op tot afgesloten volwassenen die leven naar het adagium ‘eerst zien en dan geloven’. En daar zit de crux. Iemand die niet openstaat, zal niks zien, niet horen en niet tot nauwelijks voelen. De spiritualiteit die er evengoed is, wordt afgedaan als toevallig of vreemd en de mystiek, en nog belangrijker een beschikbare weg naar een gelukkiger leven, is verdwenen.

Spirituele begeleiders

Word je door dit nieuwsgierig naar wat er voor jou beschikbaar is? Je hebt je eigen spirituele begeleiders en zij proberen je op allerlei manieren te bereiken. Ondermeer door je dingen te laten meemaken die je niet kunt verklaren. Heb je bijvoorbeeld ergens iets neergelegd en is het ineens verdwenen? En kom je het dan later op dezelfde of andere plek weer tegen, zonder dat iemand die je kent hier is aangekomen? Valt er iets om dat onmogelijk om kan vallen of gaat een licht of ander elektrisch apparaat plotseling aan? Dan is dit mogelijkerwijs het ‘werk’ van je begeleiders.

En uiteraard helpen ze je, door je net op tijd te waarschuwen als je in gevaar bent. Denk maar even aan de vrouw die met een kinderwagen in de storm liep en op het nippertje de omvallende boom kon ontwijken. Open staan en alles voelen heeft zin en brengt je meer dan je met je ratio kunt bedenken.

Wat is spiritualiteit voor jou? Wij kunnen je helpen om te ervaren welke hulp jouw begeleiders je bieden. Bij ons in de praktijk laten we je aanraken door je spirituele begeleiders. Vanaf dat moment weet je voor altijd dat ze er voor je zijn. Zo word je ingewijd door je eigen begeleiders en tevens de start van een andere manier van leven. Je leven krijgt meer betekenis en je voelt je er niet meer alleen voor staan. We hebben nog veel voor je in petto.

Lees hier verder over spiritualiteit>>

Coaching

Persoonlijke Coaching

Life coaching

Heb je last van stress, spanningen, burn-out, te veel denken of onzekerheid? Of heb je behoefte aan een andere verandering, maar weet je niet precies hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Dán is het tijd voor onze life coaching in Bussum!

Burn-out klachten

Burn-out coaching

Onze methode is een uitkomst bij burn-out herstel. Waarom? We pakken de oorzaak op mentaal, gedrag en emotioneel vlak aan. De uitputting die je voelt, komt voor een groot deel door het onderdrukken van onverwerkte emoties en door ondermijnende gedachten. 

Relatie coaching

Weten jullie niet meer of je met elkaar door wilt? Is er misschien iets gebeurd wat moeilijk oplosbaar lijkt? Of mist de verbinding tussen jullie? Dan geeft onze relatiecoaching oftewel relatietherapie jullie nieuwe inzichten en kansen.

Zakelijke coaching

Te veel stress, burn-out klachten of ga je met tegenzin naar je werk? Loop je vast als leidinggevende? Zit er iets anders dwars in je functioneren? Of ben je toe aan een volgende stap, maar kom je daar zelf niet uit?

Groepssessies

Speciaal voor iedereen die vastloopt in het leven, financieel afhankelijk is van een minimale uitkering of een gelijkwaardig laag inkomen en verder geen of weinig financiële middelen heeft, geven we groepssessies voor €45 per persoon/per keer.

Reacties

2 Reacties

 1. Hans Oelen

  Wat is spiritualiteit voor jou? Mooi artikel, Caroline. Voor mij is spiritualiteit mijn oorsprong.

  Antwoord
  • catebun

   Dank je wel Hans, voor het lezen en je reactie!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De kracht uit jezelf halen - Caroline Bun Coaching & Healing - […] die Maurice en mijzelf wat beter kennen, weten dat we ons in ons dagelijks leven laten helpen door onze…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs