Wil jij je gevoel of emotie verklaren?
Gepubliceerd op: 22 februari 2018

Waarom voel ik dit?

Wil je gevoel niet verklaren

Het willen verklaren van je gevoel of analyseren van wat je voelt, is dé manier om je gevoel te onderdrukken of zelfs volledig uit te zetten. Als je wordt overvallen door verdriet en je wilt weten waarom, stop je de energie die zojuist met alle geweld op gang kwam.

Emotie is energie in beweging

Verdriet is, net als alle andere emoties, een energie die vrijkomt. Je voelt de emotie, zolang de energie door jouw lichaam beweegt. Zodra de beweging stopt, of de energie je lichaam heeft verlaten, voel je de emotie niet meer. Je hebt de emotie pas verwerkt als alle energie van de emotie jouw lichaam heeft verlaten. Onderdruk je de emotie onderdrukt voordat alles weg is, dan is de emotie nog niet helemaal verwerkt.

Het effect van gevoel verklaren 

De denkers onder ons houden ervan om alles te snappen. Door te begrijpen wat er gebeurt, lijkt het alsof je je emoties onder controle hebt. Deze controle is tijdelijk en ontneemt juist het begrip waar de denkers zo’n behoefte aan hebben. Voor de voelers onder ons is het duidelijk waar een emotie door ontstaat. Het oorzaak-gevolg effect maakt dat verklaren en analyseren van gevoelens en emoties overbodig is.

Ik beschouw mezelf als een voeler. Onlangs werden Maurice en ik geïnterviewd in een live radio uitzending. Ik voelde zenuwen in mijn lijf, mijn hele lichaam was aan het trillen. Voor een buitenstaander was het niet te zien, maar ik voelde het overduidelijk. Het was spanning voor het onbekende op dat moment., namelijk hoe het interview zou verlopen. Ik hoefde hier niet over na te denken, het sprak voor zich. Omdat ik mijn gevoel toestond, kon de emotionele spanning ter plekke in mijn lichaam blijven bewegen en duurde het trillen voort totdat alle spanning eruit was. Daarna was ik weer schoon en voelde ik me ontspannen en opgelucht.

Juist de mensen die hun emoties willen controleren en daardoor onderdrukken, raken zo vol dat alle emoties door elkaar raken. Iemand die zich afsluit voor zijn gevoel zal in een spannende situatie zelfs zijn lichaam niet meer voelen trillen. De spanning ontstaat wel, blijft in zijn lichaam en zal zich ergens vastzetten. Meestal gebeurt dit op de zwakste plek , bijvoorbeeld rug, schouders, nek, of borst. En als je lichaam vol raakt met emoties en er op den duur niks meer bij kan of de energie ontbreekt om alles onder bedwang te houden, komt er plotseling een emotie uit die niet te koppelen valt aan wat op dat moment gebeurt.

Emoties kunnen overlopen

Ieder persoon die emoties lang onderdrukt, raakt oververmoeid. De een raakt door de oververmoeidheid snel geïrriteerd, de ander barst om het minst of geringste in tranen uit en een derde raakt in paniek. Het is maar net wat door het ‘lek’ als eerste naar buiten komt.

Houd jezelf schoon door emoties te doorvoelen

Als het om oude emoties gaat, is het niet relevant waar de emotie die bij je omhoog komt, oorspronkelijk door is ontstaan.  Het is wel belangrijk om deze emotie toe te staan. Zo kun je alsnog verwerken, wat je eerder niet kon of hebt gedaan. De emotie komt omhoog, omdat ie gevoeld wil worden. Anders was ie sowieso niet te voorschijn gekomen.

Doe je zelf een groot plezier, en stel je zelf niet meer de vraag waarom je iets voelt. Maar voel het zonder er iets van te vinden. Voel het, totdat er niks meer van over is. En als je de emotie kwijt bent, en nog steeds de behoefte voelt om het te begrijpen, doe dan je ogen dicht en voel het even na. Wellicht krijg je dan een inzicht waar je iets mee kunt. Zo niet? Leef verder en geniet er van dat je jezelf voor dat stukje bevrijd hebt. Ga daar mee door totdat je jezelf emotioneel schoongemaakt hebt.

Als je schoon bent van oude emoties

Wanneer jij schoon bent van onverwerkte emoties, heb je geen behoefte meer om je emoties de verklaren of te analyseren. Weet je waarom? Omdat je dan direct kunt voelen waar de emotie door teweeg is gebracht. Dan kun je er van op aan dat je je zo voelt, omdat dit het gevoel is wat op dat moment bij je past. Net als mijn trillen tijdens het radio interview. En dat geeft niks. Dat is juist mooi, dat maakt dat je leeft en alles intens beleeft. Geniet van het voelen, want voelen is waardevol.

Wil je deze weg bewandelen, maar kun je nog wat hulp gebruiken? De individuele workshop Van Gedachten naar Gevoel helpt!

Coaching

Persoonlijke Coaching

Life coaching

Heb je last van stress, spanningen, burn-out, te veel denken of onzekerheid? Of heb je behoefte aan een andere verandering, maar weet je niet precies hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Dán is het tijd voor onze life coaching in Bussum!

Burn-out klachten

Burn-out coaching

Onze methode is een uitkomst bij burn-out herstel. Waarom? We pakken de oorzaak op mentaal, gedrag en emotioneel vlak aan. De uitputting die je voelt, komt voor een groot deel door het onderdrukken van onverwerkte emoties en door ondermijnende gedachten. 

Relatie coaching

Weten jullie niet meer of je met elkaar door wilt? Is er misschien iets gebeurd wat moeilijk oplosbaar lijkt? Of mist de verbinding tussen jullie? Dan geeft onze relatiecoaching oftewel relatietherapie jullie nieuwe inzichten en kansen.

Zakelijke coaching

Te veel stress, burn-out klachten of ga je met tegenzin naar je werk? Loop je vast als leidinggevende? Zit er iets anders dwars in je functioneren? Of ben je toe aan een volgende stap, maar kom je daar zelf niet uit?

Groepssessies

Speciaal voor iedereen die vastloopt in het leven, financieel afhankelijk is van een minimale uitkering of een gelijkwaardig laag inkomen en verder geen of weinig financiële middelen heeft, geven we groepssessies voor €45 per persoon/per keer.

Reacties

2 Reacties

 1. Gherina

  Wat mooi beschreven Carolien
  Net wat ik nu nodig had ?

  Antwoord
  • catebun

   Wat fijn dat je dit net goed kon gebruiken Gherina! liefs, Caroline

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs